לכאורה, הידע שנדרש מאיתנו במשרה מרחוק לעומת משרה במשרד – צריך להיות אותו הידע. אך כאשר אנחנו מתראיינים למשרה מרחוק אנחנו לא נבחנים רק על הידע והנסיון המקצועיים שלנו אלא גם על תכונות אופי חשובות, נסיון קודם בעבודה מרחוק, והבנה של האתגרים ברמת העובד, וברמת החברה כאשר מדובר במשרת Remote.
המידע מטה רלוונטי גם עבור אלו שכבר יש להם עבודה אך רוצים להפוך אותה למשרה מרחוק – כיצד לבצע את השיח בצורה היעילה ביותר.
ב-7 שנים האחרונות כרתתי חוזים עם 6 חברות שונות. רק חברה אחת הגדירה את המשרה כ-remote. את שאר החברות, אני הצלחתי להמיר, ולשכנע אותן שהיותי עובד מרחוק (גם: נווד דיגיטלי) לא אמורה להוות מכשול, ולעיתים אף מהווה יתרון.
השבוע חתמתי את החוזה השישי במספר, עם חברת הייטק קטנה ומבטיחה, וגם בתהליך הזה בניתי אצלם את הבטחון שאני יכול להצליח בתפקיד – גם אם הלקוחת בארצות הברית, ואני בצד השני של העולם – באלי, אינדונזיה.
ריכזתי את 5 הנקודות החשובות ביותר לטעמי עזרו לי לצלוח את הראיונות, ומשא מתן סביב נושא העבודה מרחוק:
1. עבודה מרחוק זו עדיין פריבילגיה – אפילו בעידן Covid-19, בו מרבית העולם עובד מרחוק, מנהלי צוותים וחברות יעדיפו את העובדים קרוב אליהם.
הקרבה הפיזית נותנת תחושה של שליטה, והופכת את משימת הניהול לקלה יותר.
שימו את עצמכם בכסא המנהל – האם תעדיפו עובד שיושב לידכם במשרד ברמת-גן, או בחוף הים בתאילנד?
לכן, עלינו עדיין להתייחס לעבודת remote כ-בונוס והטבה.
השיח צריך להתנהל בצורה כזו שאתם מבינים שזו פריבלגיה וחובת ההוכחה מוטלת עליכם.
בראיונות אני מדגיש שאני מבין את האחריות שעומדת לפתחי בהיות עובד remote, אני מציין שיש לי משמעת עצמית גבוהה, שאני אחראי ומקצועי. אני מסביר שהעבודה קודמת לכל – כי בלי הקריירה אני גם לא יכול להיות נווד דיגיטלי.
אני מסביר להם שזו האחריות שלי להוכיח שעבודה remote יעילה לפחות כמו עבודה מהמשרד, וזה מתבטא בכך שעליי לפצות בשעות זמינות, לתקשר יותר עם הצוות, להתבלט בארגון ולהשתלב בתרבות הארגונית – ופועל – לענות לקולגות ב-Slack, לפתוח מצלמה בכל פעם שעולים לשיחת Zoom, לקחת שיחות בשעות מאוחרות, לתקשר יותר באימיילים, ולהיות פעיל באירועים חברתיים – מ-happy hour מרחוק, ועד לקחת טיסה בשביל להצטרף לטיול של החברה.
אם אנחנו רוצים להיות חלק מהחברה – אנחנו צריכים להיות חלק מהחברה – וחובת המאמץ והוכחה הינה עלינו.
אני מכיר לא מעט נוודים דיגיטליים שאיבדו את ההכנסה שלהם כי הם העדיפו לצאת ל-full moon על החוף בתאילנד בשישי בערב, בעוד הלקוחות שלהם בארה”ב מתחילים את יום העבודה.
משמעת עצמית היא תכונה חובה – ואם אין לכם את זה – זה הזמן לתרגל.
2. אני לא נווד דיגיטלי, ואני לא מטייל בעולם – אני עובד מרחוק.
זה מגניב שבאינסטגרם אני עובד מפסגת הר געש, או יושב עם הלפטופ ב-rooftop bar. זה מצטלם טוב וזה סקסי, אבל לא בשביל זה חברות מגייסות אותנו.
אימוץ של מודל עבודה מרחוק דורש מהמעסיק לעבור למודל שונה של מדידת תפוקה. אם בעבר מדדו שעות עבודה, היום צריך למדוד ביצועים ותפוקה, זהו תהליך מתמשך.
וגם במקרה הנ”ל חלה עלינו החובה להבהיר ולהוכיח שאנחנו לא “עובדים תוך כדי טיול”, אלא אנחנו עובדים, ובזמננו הפנוי מטיילים.
מי שייצפה ב-אינטסגרם שלי עלול לטעות שאני כל היום מטייל, יושב במסעדות ומבלה עם חברים – המציאות היא שונה מאוד – מרבית הימים, ומרבית היום אני עם המחשב עובד, ואם אני במסעדה אז הלפטופ איתי, ואם אני מטייל – גם אז הלפטופ איתי.
בכלל, בשנים האחרונות אני כל כך עסוק עם הקריירה שאת הטיולים אני משאיר אך ורק לסופי שבוע, או לחופשות מרוכזות.
אני לא אומר שזה בהכרח צריך להיות כך – אבל זו התחושה שצריך לתת לחברות מולם אתם עובדים – הם רוצים לדעת שבאתם לעבודה, לתת תפוקה ולעזור לחברה להצליח.
דברו על זה בראיונות, הפיגו את החשש שהטיולים יהוו הסחת דעת, והדיגשו כי אתם מבינים שבלי עבודה מרחוק – אין לכם את הפריביליגה של הנוודות הדיגיטלית.
מחקרים מראים בבירור שעובדים מרחוק נאמנים יותר למקום העבודה שלהם, תוצאה של רמת סיפוק גבוהה גם מסביבת העבודה וגם משגרת היום היום הנוחה יותר (אין פקקים, נסיעות מתישות וכו’).

3. remote או כלום
אני אף פעם לא מציב עבודה ב-remote כתנאי. בסופו של דבר אם אני משוחח עם ארגון, זה בגלל שאני רוצה לעבוד איתו ולא בגלל שאני רוצה עבודה remote בכל תנאי.
אני לא פוסל לקיחת עבודה שהיא לא מושא חלומותינו רק בשביל האפשרות לעבוד מרחוק, אבל עבורי הקריירה היא משמעותית ואני בשלב כזה שאיני מוכן להתפשר על העבודה.
בשיחות עם ארגונים אני מציין שעבדתי remote כבר כמה שנים, שאני מרגיש מאוד בנוח עם זה, וזה מאפשר לי להיות במקום בו הכי טוב לי וכתוצאה מכך להיות פרודקטיבי יותר.
באם המשרה היא לא remote או שישנה התנגדות אני מציע מספר “סוכריות”:
– להתחיל במשרד לתקופה של חודש-חודשיים בשביל ללמוד את המוצר, תהליכי העבודה, ולבנות יחסים טובים עם הקולגות – אני אפילו מציע זאת גם במשרות שהן remote – זה מראה שחשוב לי לפגוש את הקולגות, ולהכיר היטב את המוצר ואת הארגון – זה זוכה להערכה בכל השיחות. בחוזה האחרון שחתמתי, העבודה היא 100% מרחוק, אך אני בכל זאת התנדבתי להגיע למשרד למשך חודש, זה משנה את הדינמיקה לטובה מהנסיון שלי.
– אזור זמן, אני מבטיח להם להיות פיזית באותו אזור הזמן +\- ארבע שעות, זה “מבטיח” שאהיה זמין בשעות העבודה שלהם. עם הזמן, ובהתאם להוכחת היכולת שלי הם מבינים שזה לא באמת משנה אם אני במקסיקו או תאילנד – אני מוכיח להם שאני זמין בשעות העסקים, שאני עונה מהר, ומבצע את עבודתי על הצד הטוב ביותר.
– האפשרות לחזור למשרד – אני לא עובר לכובב אחר. לרוב אני מרחק 6 שעות טיסה מישראל, אנגליה או ארה”ב – כך שגם אם יתגלה שעבודה מרחוק לא מתאימה לתפקיד, או אם אני נדרש להיות במשרד – תוך פחות מיום אני יכול להיות בחזרה שם.
אני מסביר את זה למנהלים, וה מעניק להם את תחושת הבטחון שבמקרה הכי גרוע – מחר אני במשרד.
אני נותן להם את התחושה הכנה שהעבודה חשובה לי יותר מהנוודות הדיגיטלית.
4. נסיון בעבודה מרחוק
“יש לך נסיון בעבודה מרחוק?” זו שאלה שחוזרת על עצמה בכל הראיונות. מעטים המנהלים ומעסיקים שיש להם נסיון בעבודה מרחוק (על בסיס קבוע) וזה מגיע עם הרבה חששות.
יש העדפה ברורה לגייס אדם עם נסיון כזה, מי שמבין את המשמעויות של עבודה מרחוק, כמו שהזכרנו מעלה: משמעת עצמית, אחריות ו-תקשורת טובה.
את הנסיון שלי בעבודה מרחוק אני מדגיש כבר בקורות החיים (עותק תוכלו למצוא כאן) וקשה לפספס את זה –LinkedIn שלי – ואני מקפיד לדבר על זה הנסיון הזה בכל ראיון, גם אם לא שואלים.
היו יצירתיים, אך כנים, בקורות החיים שלכם, כל נסיון של עבודה מרחוק, גם אם זה אומר שעבדתם מיום בשבוע מרחוק, או בשבועיים של הירח דבש – זו עדיין עבודה מרחוק.
הכינו עצמכם לשוחח על זה, על הנסיון, החוויה, וההצלחות.
אני מנצל את השיח הזה בכדי לדבר גם על הצדדים הפחות יפים של עבודה מרחוק -כמו האינטגרציה בתרבות הארגונית, וההכרות עם הקולגות, ומיד מדבר על כך שאני מפצה ב-over תקשורת, ובהגעה למשרד פעם-פעמיים בשנה בשביל לפגוש את הקולגות.
5. לא לדבר על עבודה מרחוק
אחרי שסיימנו לשכנע אותם שיש לנו משמעת עצמית, שאנחנו אחראיים, ושיש לנו נסיון בעבודה מרחוק – חשוב להסיט את תשומת הלב לנסיון המקצועי שלכם, ולשים את מירב הדגש שם.
נושא העבודה מרחוק צריך להיות non-issue, כלומר, לא ביג דיל, כי מה זה משנה איפה אנחנו בעולם? מה שחשוב זה הערך שאנחנו מייצרים עבור החברה, וזה הערך שעליכם למכור.
אם יש לכם את הנסיון המקצועי, הידע, ורצוי גם ההמלצות – ישמחו לגייס אתכם גם אם עבודה מרחוק זה משהו חדש ו-זר לארגון.
וודאו שאתם ניגשים למשרות רלוונטיות, הכינו עצמכם לראיונות, מנטלית, ופיזית – אצלי זה אומר להגיע רענן, מפוקס ולבוש לעבודה גם לראיונות ב-Zoom, לוודא שהאינטרנט פיקס, וגם גיבוי בצורה של Hotspot מהטלפון מוכן למקרה חירום.
אנו עדיין חיים בעידן בו נוודות דיגיטלית זרה למנהלים רבים, וחברות לומדות לעכל את הנושא הזה. להרבה חברות אין אפילו את המעטפת המשפטית, ארגונית ולוגיסטית בכדי לאפשר זאת.
לכן האחריות לחינוך השוק והחברות מוטלת עלינו – פורצי הדרך – עלינו להיכנס לראש של המנהלים המגייסים, להבין את האינטרסים, ואת החששות שלהם ולתת לכך מענה.
המגמה משתנה אט-אט, ולאחרונה מהר-מהר, יותר ויותר חברות מבינות שהן צריכות להציע את האפשרות לעבוד מרחוק, כי זו הופכת להיות ההטבה #1 אותה עובדים מבקשים, נצלנו את המומנטום העולמי, למדו את הטיפים שהוזכרו לעיל, והגיעו מוכנים לראיונות.
הרבה בהצלחה לכם! ואם יש לכם שאלות, כתבו לי בתגובות.
תגידו כן! ולכו לעבוד מרחוק,
נמרוד דין קיכל
איפה דין? הנווד הדיגיטלי
