כל נווד דיגיטלי רוצה ומוצא את עצמו מנווד באירופה, וכל נווד דיגיטלי מוצא עצמו מבולבל מהדבר הזה שנקרא שנגן (Schengen).
שמעתם שהשהייה בו מוגבלת אבל לא מצליחים להבין איך לחשב כמה זמן תוכלו להיות שם ולעבוד מרחוק? כאן ננסה לעשות לכם סדר בבלגן אחת ולתמיד.
נתחיל בשורה התחתונה:
בעלי דרכון ישראלי (ו/או דרכון לא-אירופי אחר) יכולים לשהות באזור השנגן (לא משנה אם במדינה אחת או יותר באזור) במשך 90 יום לכל היותר מתוך 180 ימים.
כדי להבין מה זה בדיוק אומר, בואו נבין קודם כמה דברים אחרים:
מהי אמנת שנגן? זהו הסכם שנחתם בין קבוצת מדינות אירופיות לצורך הנהגת מדיניות אחידה ביניהן במעברי הגבולות ובענייני הגירה. מה שרלוונטי עבורכם בהסכם זה הוא שאין ביקורת גבולות במעבר בין המדינות החברות בשנגן (שזה נהדר), ושכל אזור השנגן מוגדר כאזור אחד לצורך חישוב זמן השהייה המותר בתוכו, לא משנה בכמה מדינות בתוכו עברתם (שזה נהדר קצת פחות).
אל תתבלבלו בין מדינות השנגן ובין מדינות האיחוד האירופי:
אמנם רוב מדינות השנגן חברות באיחוד האירופי, אך יש מדינות שנגן שאינן חברות האיחוד (איסלנד, ליכטנשטיין, נורבגיה, שוויץ), ואילו יש מדינות באיחוד האירופי שאינן נכללות בהסכם שנגן.
ומה אם יש לכם דרכון אירופי? אז מזל טוב, יא פריבילגים (הידעת? רק ל-2% מאוכלוסיית העולם יש אזרחות כפולה) – הספירה של 90 יום מתוך 180 ימים בשנגן לא רלוונטית עבורכם. נכון שציינו שאין מתאם מושלם בין האיחוד האירופי לשנגן, אבל בעלי דרכון אירופי יכולים בכל זאת לשהות באזור השנגן באופן חופשי כחלק מהסכמים הנוגעים לשוק האירופי האחיד, שעליו חתומות גם מדינות השנגן שאינן חברות באיחוד האירופי. אין צורך להיכנס לנבכי הבירוקרטיה האירופית בנושא – כל מה שאתם צריכים לדעת הוא שאתם לא נדרשים לספירת הימים בשנגן, אך שימו לב: דרכון אירופי אמנם מקנה לכם פטור מהוצאת ויזת שנגן ואפשרות לשהות בכל אזור השנגן באופן בלתי מוגבל. עדיין – אם תרצו להישאר במדינת שנגן אחת מעבר ל-90 יום תידרשו להירשם בה כתושבים ולשלם בה מיסים. עם זאת, אם אתם מקפצים בין מדינת שנגן אחת לשנייה כך שתשהו פחות מ-90 יום בכל אחת מהן, אין לכם מגבלה על סך כל השהות באזור כולו.
נחזור לפרטים הרלוונטיים לבעלי דרכון ישראלי או דרכון לא-אירופי זר אחר:
נכון להיום, ישנן 27 מדינות אירופיות הנכללות באזור השנגן (מסומנות בכוכבית מדינות שנגן שאינן באיחוד האירופי):
אוסטריה, איטליה, איסלנד*, אסטוניה, בלגיה, גרמניה, דנמרק, קרואטיה, הולנד, הונגריה, יוון, צ’כיה, לוקסמבורג, ליכטנשטיין*, לטביה, ליטא, פינלנד, מלטה, נורבגיה*, סלובניה, סלובקיה, ספרד (כולל האיים הקנריים), פולין, פורטוגל (כולל האיים האזוריים ומדיירה), צרפת, שבדיה, שוויץ*
תוכלו לשהות בכל אחת מהמדינות הללו כמה שתרצו כל עוד סך כל הימים ששהיתן בכולן במצטבר לא עולה על 90 יום במשך 180 הימים האחרונים.
נכון להיום, ישנן 21 מדינות האירופיות שאינן נכללות באזור השנגן (מסומנות בכוכבית מדינות שאינן בשנגן אך שייכות לאיחוד האירופי):
אוקראינה, אזרבייג’ן, אירלנד*, אלבניה, אנדורה, ארמניה, בולגריה*, בוסניה והרצגובינה, בלארוס, ותיקן (קריית הוותיקן), טורקיה, מולדובה, מונטנגרו, מונקו, מקדוניה, סן מרינו, סרביה, קוסובו, קפריסין*, רומניה*, רוסיה
נוודים דיגיטליים רבים “בורחים” ממדינות השנגן אל המדינות האלו בשביל לאפס את ספירת הימים.
* בכל אחת מהמדינות שאינן בשנגן תוכלו לשהות את מקסימום הימים שקיבלתם בוויזת התייר בכניסה לכל מדינה (בדרך כלל עד 90 יום) גם אם אתם עוברים מאחת לשנייה, ללא הגבלה.
אז איך מחשבים את הספירה לשהות באזור השנגן?
כאמור, אם אין לכם דרכון אירופי אתם נדרשים לשהות בכל אזור השנגן (לא משנה אם בפועל הייתם במדינה אחת או כמה) מקסימום של 90 ימים מתוך 180 הימים האחרונים – כלומר 180 הימים נספרים אחורה מהיום שבו אתם רוצים להיכנס שוב לאזור שנגן.
ברגע שמגיעים ל-90 ימים חייבים לצאת מאזור השנגן ולא לחזור אליו לפני שחלפו 90 ימים מחוצה לו.
לדוגמה, אם אתם רוצים להיכנס לאזור השנגן ב-15 באפריל, חשבו 180 יום אחורה (180 יום בדיוק, לא חצי שנה) וספרו כמה ימים שהיתם במהלכם באזור השנגן.
נגיד שבמהלכם הייתם בשנגן למשך 35 ימים (שוב, לא משנה בכמה מדינות, מה שחשוב זה סך היום הכולל של שהות בכל אזור השנגן). זה אומר שאתם יכולים להיכנס ב-15 באפריל לאזור השנגן לעוד 55 ימים בלבד. אחרי 55 יום, ברגע שמספר הימים בשנגן יגיע ל-90, אתם חייבים לצאת מאזור השנגן ולחכות מחוץ לו 90 יום עד שהספירה תתאפס בחזרה.
אם לא הייתם אף יום בשנגן ב-180 הימים הקודמים, אתם יכולים להיכנס אליו ב-15 באפריל ל-90 יום.
אם הייתם 90 יום בשנגן ב-180 הימים הקודמים, תצטרכו לשנות את התוכניות כי לא תוכלו להיכנס לשנגן לפני שיעברו עוד 90 ימים (כלומר תוכלו להיכנס אליו שוב רק מאמצע יולי).
אם שהיתם באזור השנגן באופן רצוף, קל יותר לחשב כמה ימים נשארו לכם לשהות בו (ואפשר גם להשתמש במחשבון), אבל אם נכנסתם ויצאתם מהשנגן בחודשים האחרונים ואתם חוששים להתבלבל בספירה, מומלץ להשתמש במחשבונים הקיימים אונליין או באפליקציות (פשוט חפשו Schengen calculator) כדי להיות בטוחים.
אתם יכולים לשחק עם 90 הימים של השנגן איך שבא לכם – ל”בזבז” אותם באופן רצוף או “למתוח” אותם ע”י כניסה לשנגן ויציאה ממנו כשבין לבין תבקרו במדינות אחרות שלא נמצאות בתוכו.
מומלץ לא להמר ולהישאר באזור השנגן מעבר ל-90 יום – הדבר עלול להיגמר ביציאה בקנס לא נעים או אפילו באיסור כניסה לשנגן לתקופה ארוכה.
דבר אחרון שכדאי לקחת בחשבון:
ויזת שנגן (Etias)
נכון להיום, בעלי דרכון ישראלי או דרכונים לא-אירופיים אחרים לא נדרשים לוויזה כדי להיכנס לאזור השנגן. ובכן, למרבה הצער, הדבר כנראה עומד להשתנות ממש בקרוב: הצפי הוא שמסוף שנת 2023 כל אלה יידרשו להוציא ויזת שנגן (בשם Etias) – אישור כניסה לאזור השנגן שלא לצורך לימודים, עבודה או מחיה (נזכיר שעבור אלה צריך ויזות אחרות). חוק ה-90 יום בתוך 180 ימים עדיין יהיה בתוקף.
כאשר יפורסם שעניין ויזת השנגן נכנס לתוקף, תצטרכו להוציא אחת באופן מקוון (הטופס הדיגיטלי עתיד להופיע באתר הרשמי). התהליך אמור להיות מהיר – כמה דקות של מילוי פרטים, תשלום אונליין (כ-7 אירו) ותוך מספר דקות יישלח לכם אישור הוויזה, שיקנה לכם אפשרות לשהות עד 90 יום בכל אזור השנגן.
עד שעניין הוויזה ייכנס לתוקף – אתם מוזמנים לבקר באזור השנגן בלעדיה.
למרות מגבלת השהות, המוני נוודים דיגיטליים מתקשים לוותר על אזור השנגן, ובצדק. הוא כולל מגוון ענקי מפניה השונות של אירופה (חשבו למשל על השוני העצום בין יוון לאיסלנד).
זוהי גם תזכורת שיותר ויותר מדינות, חלקן באזור השנגן, מציעות היום ויזה לנוודים דיגיטליים שיאפשרו לכם לשהות במדינה (אך לא באזור כולו) יותר מ-90 יום – עוד דרך לעקוף את מגבלת השנגן אם אתם מעוניינים בשהות ארוכה במדינה ספציפית.
שיהיה לכם המשך נדודים נעימים, בתוך ומחוץ לשנגן!